marți, 23 octombrie 2012

Diferente bazale intre barbati si femei



        Desi fiecare barbat este unic, cercetarile stiintifice au descoperit cateva diferente bazale intre barbati si femei. Iata cateva lucruri specifice barbatilor de care probabil vei vrea sa tii seama:



Barbatii sunt mai vizuali
  • Vederea este unul din cele mai puternice simturi umane si procesarea lucrurilor pe care le vedem ocupa zilnic o mare parte din procesarea cerebrala. Barbatii sunt mai predispusi decat femeile sa raspunda la indicii vizuale. 
  • Incearca sa nu fii deranjata de tendinta acestuia si accept-o ca pe o trasatura innascuta pe care nu o poate controla. 
  • Nu fi foarte ofensata daca priveste o alta femeie. Doar daca priveste o femeie cu o fusta scurta nu inseamna ca isi doreste neaparat sa se culce cu ea. Aceste priviri sunt in general inofensive si sunt mai curand un reflex decat o indicatie a unei relatii destramate.

Barbatii tind sa fie mai competitivi
  • Cercetarile au aratat ca barbatii sunt mai predispusi decat femeile sa isi ia joburi in care salarul este dependent de performanta sa. De asemenea, barbatii tind sa fie mai interesati de sport. Multi barbati actioneaza asa intrucat le place competitia si se simt satisfacuti sa aiba posibilitatea de a-i domina pe ceilalti. 
  • Daca joci impotriva sa intr-un joc, sa nu fii surprinsa daca dispozitia sa se modifica brusc, devenind mai intensa si nemiloasa atunci cand incepe sa piarda. Accepta asta cu amuzament si mergi mai departe. Incurajeaza-i preocuparile competitive. Vei observa ca o multime din activitatile barbatesti stereotipe, (precum jocul, vanatul, vizionarea sau frecventarea sportului mediu sau extrem) sunt focusate pe un element de competitie. Pentru ca a iesi invingator intr-o competitie poate fi important pentru barbati, sprijina acele activitati care ii pot aduce barbatului tau aceasta satisfactie intr-un mod nepericulos.

Barbatii valorizeaza alte aspecte ale conversatiei decat cele apreciate de femei
  • Cercetarile indica faptul ca aceste diferente incep in copilarie, cand fetitele formeaza legaturi  sociale impartasind secrete si discutand probleme, in timp ce baietii formeaza legaturi prin activitati impartasite. 
  • Daca te astepti ca partenerul tau sa fie precum cea mai buna prietena cu care conversezi, sau mai bun, vei fi surprinsa: barbatii nu construiesc legaturi mai puternice prin conversatie si schimba subiectele mai des decat partenerele. 
  • Mai mult, barbatii nu au un contact vizual atat de intens cand vorbesc cu cineva. Ei se uita de obicei la obiectele din jur in timp ce vorbesc. 
  • In loc sa il pedepsesti pentru aceasta diferenta si in loc sa te plangi ca niciodata nu te asculta, alege ca atunci cand vrei sa discuti un subiect important cu el sa formulezi in asa fel incat sa obtii atentia sa: " Este important pentru mine sa vorbim despre asta si ar insemna mult pentru mine daca m-ai asculta cu atentie." Daca ii pasa de tine va face un efort sa participe astfel la conversatie. 
  • Asteapta-ta sa auzi o solutie. Barbatii tind sa se focuseze pe cum sa rezolve o problema. Daca ai nevoie de la el ca doar sa te asculte si sa te incurajeze, fara a-ti spune ce sa faci, spune-i asta de la inceputul conversatiei. Aminteste-ti ca va incerca sa te ajute pentru ca ii pasa de tine si pentru ca asa crede el ca fac oamenii carora le pasa intr-o conversatie. 

Barbatii nu pot identifica emotiile la fel de repede ca femeile 

  • Gandeste-te la stereotipul barbatului care nu are idee ce a facut de si-a infuriat sotia. Pentru ca femeile au sistemul limbic mai dezvoltat, ele sunt mai pricepute in a clasa si citi emotiile. Aceasta pentru ca le era util cand erau responsabile de pastrarea relatiilor sociale in culturile vechi. 
  • Nu te astepta sa iti citeasca mintea. Daca esti suparat pe el spune-i intr-un mod cat mai calm si rezonabil posibil. Odata ce el e constient de cum te simti, poate lua masuri pentru a remedia problema. Daca nu ii spui, nu te poti baza pe el ca va intelege micile semne. 
  • Pentru ca barbatii nu sunt obisnuiti sa isi discute problemele personale cu un prieten, vei putea observa ca au tendinta de a rezolva aceste probleme pe cont propriu. Daca un barbat se retrage in tacere cand incerci sa discuti chestiuni personale cu el, retrage-te cu gratie si da-i spatiul pentru a trece peste asta. Majoritatea barbatilor te vor anunta daca vor sa discute despre asta.